Selasa, 07 Juli 2020

Resep: Kuih Keria Malaysia /Donut ubi Yang Enak

Kuih Keria Malaysia /Donut ubi. Kuih keria merupakan donat khas Malaysia yang terbuat dari ubi. Biasanya setelah digoreng, donat ini dibalut gula putih atau gula aren yang membuatnya semakin lezat. Bahan bahan: Ubi keledek - rebus dan tumbuk.

Kuih Keria Malaysia /Donut ubi Ambik sebiji doh yang dibulatkan dan dibentuk seperti kuih keria. Kue keria bahan dasarnya ubi jalar, untuk rasa mirip ketimus tapi yang ini lebih legit. Jangan terkecoh dengan bentuknya karena mirip dengan donat. You can cook Kuih Keria Malaysia /Donut ubi using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Keria Malaysia /Donut ubi

  1. It's 1/2 kg of ubi celembu.
  2. Prepare 1/4 sdt of garam.
  3. Prepare 3 sdm of tepung terigu.
  4. You need 1 sdm of tepung tapioka.
  5. Prepare of Menbuat glaze.
  6. You need 10 sdm of gula putih.
  7. Prepare 1/2 of gelar air.

Bentuk seperti donut, tetapi bukan donut. Hanya menggunakan tepung ubi dengan disira gula. Teringin makan snek atau kuih yang manis? Gaul rata ubi keledek bersama gula.

Kuih Keria Malaysia /Donut ubi instructions

  1. Kupas ubi cuci dan potong steam/kukus/rebus ubi sampai empuk..
  2. Angkat dan tiriskan lalu haluskan dengan garpu..
  3. Masukkan ubi yang sudah halus kedalam wadah dan campur bahan tepung teriguu,tepung tapioka dan sedikit garam campur sampai rata sampai membentuk adonan seperti membuat donut..
  4. Siapkan wadah taburi sedikit tepung terigu,ambil adonan 1 sdt lalu bentuk adonan seperti bola dan di bentuk seperti dunat dilubang tengah..
  5. Goreng dengan minyak panas api sedang sampai golden brown angat dan tiriskan.
  6. Siapkan wajan untuk membuat gula glaze, masuk kan 8 sdm gula ke wajan kasih air 1/2 gelas masak sampai mengental kalau sudah ber gelembung dan mengental masuk kan sisa gula 3 sdm aduk selama 2 menit.
  7. Masuk kan ubi goreng ke dalam glaze gula aduk2 sampai merata lalu angkat selagi panas,tiriskan ke wadah, siap di hidangkan.

Masukkan telur, tepung sedikit demi sedikit bersama serbuk penaik dan garam membentuk doh. Malaysian sweet potato donuts also known as kuih keria. My first was a disaster, syrup was overcooked and as soon as I add kuih keria into the wok, instead of evenly coating the donuts, the sugar started to crystallised almost immediately.some donuts had massive rock sugar stuck to it. Kuih keria (atau kuih gelang) merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar